Mental träning

Detta är meningar som jag borde tänka på när vi har haft en dålig dag och behöver tänka om på nytt. Allting är taget ur Mikaela Zimdahls blogg.

Beröm dig själv när du gör rätt.
Det är viktigt att berömma sig själv när man gör rätt. Det gäller även att låta sig själv göra fel ibland utan att hela världen går under bara för det. För att inte sänka sitt självförtroende är det dock viktigt att inte sätta för höga krav på sig själv, utan att hitta en balans mellan sin förmåga och sina krav.

Fånga en bra känsla. Försök tänka på en riktigt bra träning eller tävling som du ridit, och försök återskapa den känslan.

Gör dig av med negativiteten inuti. Vi har alla en röst inom oss som hela tiden är där och förstör för oss. Det är den som säger till dig att du inte kommer att lyckas, att du aldrig kommer lyckas ta dig igenom banan felfritt och på ett bra sätt och att det inte ens är lönt att försöka. Om du inte kan göra dig av dig av med rösten när du behöver det, testa något nytt. Föreställ att du har en volymkontroll över rösten som du kan sänka och höja som du vill. Eller ändra om rösten så att den låter som Kalle Anka. Hur seriöst tar du det den säger då?

Skapa en rutin. Rutiner gör att man känner sig tryggare i det man gör. Det kan vara allt ifrån vilken handske du sätter på dig först, till att alltid rida fram på samma sätt. Jag läste en artikel här om dagen om Stefan Holm. Han skrev att han alltid satte på sig strumporna och skorna i en speciell ordning, även på träning, för att sedan på tävling göra likadant och därmed få in samma trygghet.

Skaffa dig erfarenhet. Erfarenhet stärker vårt självförtroende. Ju fler gånger du gör någonting, desto säkrare kommer du bli på det du gör.

Se dig själv lyckas. Visualisering är alltid bra, även om du inte har så mycket erfarenhet. Du kan nämligen skaffa dig det genom visualisering. Tänk i ditt huvud väldigt tydligt hur du redan har genomfört uppgiften, och hur du lyckades. Jag brukar till exempel efter att jag har gått banan se mig själv rida den felfritt i huvudet. Bara genom att tro att du kan lyckas har du redan kommit halva vägen.

Se och lär.
Om du har svårt att se dig själv lyckas kan du alltid, om du har tid, försöka titta på någon annan som gör det. Ta till dig det som såg bra ut, och tänk dig sedan att dig själv rida på samma sätt.

Se allting ur ett större perspektiv. Alla andra klarar ju detta, varför skulle inte jag klara det? Herregud, dem på teve hoppar runt 160 cm hur lätt som helst, varför skulle inte jag klara av denna lilla klass då?

Fråga dig själv. Hur skulle du agera om du var mer självsäker? Hur skulle du rida, och hur skulle detta påverka hästen? Tanken är att du ska ta reda på hur du skulle vilja agera och hur det ser ut när du gör. Slutligen kommer detta leda till att du utvecklar det till en riktig handling och inte bara en föreställning.

Ta vara på det som är bra. Även om det gick dåligt i en klass så fanns det förmodligen något som faktiskt var bra. Försök ta med dig det och fokusera inte så mycket på det som gick dåligt. Visst, det är bra att kanske analysera lite varför det gick som det gick, men försök sedan att släppa det negativa och gå vidare med det som var bra i bagaget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0